Wednesday, 21 March 2012

exam2 besar dari sekolah rendah sampai sekolah menengah

assalamualaikum...
                                                                   SPM 2011

walaupun agak terkilan dengan subject teras..takpela,i have try my best :) its not the end of my life even kurang cemerlang pun and berjaya dapat 3A sahaja,alhamdulila,bersyukur :) memang x sangka subject physic and addmath yg xsuke tuh dapat D,berkat usaha jugak,sekurang2nye bukan dapat E mahupun fail (sedapkan hati sendiri sbb xberjaye dapat lebih dari tuh)...walaupun bahase inggeris sgt sedih,first time dalam exam2 besar dapat c+,takpela redha :)..math pulak?walapun dapat B+,xpela,target A kan,xpela bie..(ayat2 sedapkan hati lagi)...biology pulak?takpela walaupun xdapat B,dapat C+ pun okay..hurm..same jugak dgn chemistry...redha itu ikhlas...go siti nabihah!!!!bangkitlahhh!!!go!!!go!!!hehehe...
                                            
                                                                  PMR 2009
 Alhamdulila jugak :)...semua A kecuali sains and math :) berkat usaha mase form 3...


                                                               UPSR 2006


BM-A yg lain B...walaupun...kurang cemerlang...bersyukur jugak...2A 3B...;)


                                                     DARJAH KHAS 2008

Ingatlah dapat pangkat 1 tapi xdapat...takpela...lagi sikit je nak dapat pangkat 1..agregat aku 28,pangkat 2,nak dapat pangkat 1 sekurang2nye kene agregat 7-24...xpe xde rezeki...bersyukur siti nabihah...:)

                                     SIJIL DARJAH ENAM AGAMA JOHOR 2007
kurang cemerlang jugak sebab ade 1 C,xpela...okay la kan..hurm...

CONCLUSION:
alhamdulila berjaya habiskan antara exam2 besar dari sekolah rendah sampai sekolah menengah dgn jayanye walaupun kurang cemerlang...bersyukur siti nabihah :) ini semua kenangan dan mendewaskan engkau!!sekurang2nye kau tuh x gagal (sedapkan hati sendiri gara2 frust sedikit dgn Spm)huhu..tapi aku redha..aku terime semua nie...ini yg aku da usahe ini la yg aku dapat...everything happen in our life have their own reason :) suke bace ayat2 farah lee yg kawin dgn ally iskandar tuh,sgt2 menaikkan semangat dekat fesbuk tadi :)


Tuesday, 13 March 2012

a special day for me... :)

assalamualaikum..dah lame nak update sepatutnye,tapi adelah org kampung kite nak pinjam lappy katenye nak wat assigment so tak dapat la kite hapdate,sepatutnye lah kan CC banyak,harusluh pergi CC buat ape susakan org kan,lepasnie die nak pinjam lagi,hari nie kite mintak sebab akak nak buat surat,dahla kiteorg hanye ade lappy nie je,dala lappy nie dah uzur,takpe la jgn kedekut sgt,jgn ikutkan bisikan syaitoonn tuh!org nak buat assigment kan kesian die xde lappy,untuk belajar lgpun..insaf,huhuhu


 today is 13/3/2012..a veli2 special day for me haa..hehe...dulu2 mase dalam hp tgh bebual ade la ckp dgn aqim mcmnie "eh,u xpernah wish besday i cepat,asyik lambat jek,i teringin la nak suprise," dulu la..hehe..tak sangke sgt hali ini mereka 1 kelas datang rumah saye !ade yg naik kete,ade yg naik moto..siap parking jauh,,untuk bagi suprise!!!mcm berarak datang meminang,terlalu sweeetttt!!!


haha..ini antara org yang menjayakan suprise untuk saya yg dirancang oleh superaqim..setelah disoal selidik pacat(empunya kereta di atas) cakap aqim datang jumpe and minum2 dgn die pastu rancang,pacat ckp die cume menolong je..hehe...besday sebelum seminggu da rancang rupenye..:)

gambar2 nie di cilok dari album fesbuk niena...terharu sgt siap ade album untuk besday kite :) tq niena yg sudi datang walaupun ade keje and sponsor camera kau untuk snap muke aku yg tepanjat

lakonan super aqim memang menjadi..haha..sebenarnye semalam aku baru balik dari universal studio singapore,so,aku ingat nak stay j.b tapi aqim beria2 suh balik,lagipun aku mmg plan nk keluar dgn die nanti bile besday aku,da lame da plan,so,aku balik jugak la ikut akak atin malam smalam,pukul 12 tghmalam bertolak so,smpai muo mmg da pukul bape la..pastu bebual sekejap dgn aqim,pukul 3 ke 4 pagi baru tido..dahla smlam aku seharian pusing USS,lenguh kaki kot sebelum tuh lagi...

supriseee!!!suare haziq !!hahaha...mule2 malam tuh mase bebual dgn aqim,die ckp "kite keluar esok eh?" paztu aku balas le "tghari ke petang?" die jawab "tghari la,bole lame sikit keluar"...aku jawab balik "okay,nanti lepas kemas2 and masak i mesej btahu pukul bape"...paginye sampai pukul 12.30 tghari aku xbangun2,sampai aqim call rumah,hahaha...aku pun cakap ah "ala..ngantok tido lambat malam tadi aku cakap la keluar nanti la nak masak dulu"...

tetibe time aku tgh goreng taugeh,aqim call rumah cakap dengan mak aku nak cakap dengan aku..."assalamualaikum,cuba keluar rumah kejap!i kat keluar nie"..aku dah start angin sikit da "apesal nak datang tak btahu tengah masak nie!!suar pendek pakai tahu!!!tak mandi lagi" sambil tengok dekat tingkap,memang xperasan yg lain..aqim pun jawab "pergi la tukar seluar cepat,keluarla"...sekali aku keluar tengok kawan2 aku semua ade..aqim pegang cake..aduhaii..terharu yg teramat..pic atas nie aku tak mandi lagi,tak gosok gigi lagi,hahahaha.


super pacat bawak kuetiaw,favourite aku!!!!!!malam smalam "happy birthday cik bie" aku balas le msj die balik ckp la tq,aku siap ckp jgn lupe buatkan aku kuetiaw,aku nak air tangan kau!!aku xnak mak kau masak..sekali hari die buatkan aku kuetiaw,die masak sendiri..fuhh...terharu seyhhh...aku cakap main2 jek tak sangke pulak die buatkan..tapi mmg super sedap sedap sedap sedap,untung sape dapat die nie,hehe..promot kebaikan kawan pulak..hehe..semua kawan2 aku baik2....


syaza sampai kene marah dgn bos die nak mintak cuti sebab nak suprise kan aku..siap bawak adiah lagi...terharuuuu...mmg bmakne sgt 13/3/2012.....ramai lagi yg becuti sebab aku...huhuhuhu...

mase time aku masuk dalam rumah balik sebab terperanjat and jerit pangil mak aku..haha...suke ye korang!!heheheh...

dieorg baling ape tah kat aku,yg bende alah sembur2 tuh la mase besday..hehehe..aku tetunduk malu..becampo rase mcm mimpi kot..hahaha...


hahahaha..hodoh sungguh..takpe la yg penting kenangan and mase xkan dapat putar balik...hehe...lilin 1 jek..hehe..siap beli kek strawberry and vanilla2 sikit sebab tahu favourite aku..tq aqim :) :) kau mmg xtahu belog aku pun tapi takpe nak jugak ckp tq :)

sesi tiup lilin ;) wan sibuk,hehe..

 dari dulu perancang kite nie mmg suke ambik makanan kite tgh makan mahupun minuman..hehe...mmg suke bekongsi makan atau minum...sampai ternganga mulut..haha


             terlalu menikmati kuetiaw pacat yg sedappp gilerrr...:)sebelum d ganggu oleh aqim hehe

                                        die yg tetibe nak suap..tepanjat kite...huhu...





tetibe rase nak suap balik..haha...pastu ade plak yg tukang snap..hehehe :) tq kawanku aqim !

                      saye peminat mickey and minnie mouse...hehehe...tq tq tq ...:)

                                                   ready for potong cake..hehe

ini muke dah madi..haha besiap untuk keluar..tumpang pacat jek,,sebab akak nak gune kete...aqim sampai ambik kete die balik rumah sebab xmuat naik kete pacat,maklum le kami ramai..hehehe..tq tq tq

dengan tika..die bagi saye adiah sweet...tq tika..i love you so muchhhh...friend forever and ever




                                 
sweet sayang tika...tq sgt sgt sgt...i like!!!die bagi lepas die solat zohor kat bilik aku..die suh aku tunggu sekejap..die pergi depan and ambik beg..paztu bagi aku..ya Allah terharunye die suprisekan aku lg!!!!die bagi adiah paling lambat siap nyorok kan adiah die letak dlm beg hehe


nie pun terharu sgt...syaza bagiii!!!!garfield tau..hehe...sweet betul hehe...love you friend walaupun kau xbace and xtahu pasal belog aku xpela..nanti akan datang aku bace balik..hehehehehhe ;)

ini hadiah jamban duduk!!!hahaha...budak2 nie kongsi duit belikan aku...tq semua...hahahahaha


                      tq amirul haqim muzamil..tq tq tq siap sampul and ikatkan reben

                nie dekat bowling..hehe...niena and fara da balik awal la!!!!huhuhu...
                                         syaza pesaing hebat boling aku..hahahahaha
                                                  die over tau hahahahahaha...

lepas pergi bowling terus pergi tg agas makan and balik...pacat hantar aku dekat nak magrib...lame sgt main bowling..dekat bowling tuh ah aqim cite yg sebenonye plan die nak ajak aku keluo pastu nak suprisekan aku tapi sebab aku da bangun tido lambat plan bertukar sambut dekat rumah..haha..soriiii...menyusahkan sampai kene call rumah 2 kali sbb hp aku off...tq sgt semua...the best day...sejarah nie...ape yg tulis kat sini semua sejarah yg best2...hahahha..poyo ;) kawan2 aku yg takde ade lagi sorang dua tuh pun dengar cite mereka ade hal pentingg..ok bai...tidur senyum arini,,hehehe...tq semua...:))









Tuesday, 6 March 2012

samosa tension....

assalamualaikum...lately ni diserang begitu banyak masalah,kite buat relex saje lah kan..:) biar mase menentukan yang penting aku tetap sayang semua kawan2 aku walau ape pun terjadi,terharu syaza post video tuh dekat fesbuk,aku syg semua,muah2...semalam aku buat lagi popia dengan samosa..bangun2 je tido terus duduk dapur,seharian sampai ke petang duduk dapur..hehe..begitulah rutin si penganggur...popia aku buat pagi,samosa aku buat sesi petang selepas semayang zohor..

 kali ni i buat popia gemuk2,banyak isi,hehehe,biar semua org gemukk!!!yg atas popia original,manekale yg dlm pinggan besar paztu banyak tuh popia special..kelasss tau...hehe.

        popia gemuk2 setelah digoreng..hehe..siap sedia di cicah dengan sos buatan sendiri...:)

 sepatutnye kentang tuh kene kecik2 lagi,time ni aku belum lenyek2 kan kentang tersebut..sebabtuh nampak besau...hehe...samosa nie inti die ayam dengan daging dicampur sekali...gile gemukk kan!!!


agak bergegar gambar nie..bukan agak memang bergego..haha...kenape aku panggil samosa tension sebab hampir give up nak melipat bentuk segi empat tuh sampai bertambah stress di buatnye..hehe..
nasib baik ade intenet and kebetulan wifi x rosak,kenelah bukak tutorial melipat samosa..tangan aku dah la keras and xberseni,fedup betul la!hehe..


hahaha...yg bentuk popia tuh sebenarnye samosa,mase tuh da bosan buat x jadik2 bentuk segitige terus buat bentuk popia dalam 3 ke 4 je..yg lain bentuk segitige,walaupun senget2 tapi aku berbangge dgn samosa yg aku hasilkan..hehe..ini belum siap goreng :)


pandangan dari sisi atas,hahaha...paztu bagi la sikit dekat encik X,die cakap isi samosa aku sedap bole meniage time puase tapi samosa nye banyak minyak sikit,itu komen dari die la,popia aku die cakap okay jugak..hehe..tq sudi rase and jadi yg pertame rase,nak bagi org lain mcm segan and x confident,lagipun bagi die senang die datang ambik rumah,aku xsempat nak anto2,lagipun aku busy semalam...die siap belikan aku twister dgn chezzy wedges,super awesome la awk X mcm tahu2 je aku mengidam sgt kan..tq awk :)mak pulak cakap popia aku masin,yg peliknye eka ckp x masin,entahlah,,yg penting habis..aku buat dalam 30 kot,banyak mcm nak berniage..hehe..petang semalam pelajar jepun dtg umah mak aku bagi rase,die rase samosa and cakap pedas,hehe..itu antare komen2..nanti kalau aku bace balik mesti aku terkenangkan,sukenye ade belog...!hahaha

resepi inti samosa:
-daging cincang halus(sesedap rase)
-ayam cincang halus(sesuke hati)
-kentang potong dadu(ikut suke 2 ke 3 biji)
-bawang besar 1 ke 2(ikut suke)(tumbuk)
-bawang putih 2 ke 3(ikut suke)(tumbuk)
-lade kering yg da blend (kalau nak pedas letak sikit)
-rempah kari(xkisah kari ayam ke ikan ke)

care2:
1)tumiskan bawang beso and bawang putih sampai naik bau
2)masukkan lade kering yg telah d blend,tunggu sekejap sahaje bagi lade kering masak
3)masukkan ayam cincang,daging cincang...gaul kesemuanye hingge sebati..tunggu sampai ayam and daging masak baru letak kentang sbb kentang cepat masakkan..
4)akhir sekali letak rempah kari sikit and garam jangan lupe!!kalau inti pekat sangat bole letak air..


kulit samosa and care lipat:
kulit samosa beli je,gune kulit popia je..tapi kalau gune kulit popia kene ambik 2 keping kulit popia and potong dua..tengok dekat youtube ataupun my resepi...kalau kulit buat sendiri lagi bagus..;)


Monday, 5 March 2012

PERINGATAN UNTUK AKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

assalamualaikum...saye seorang budak yg selalu stress lately nie akibatnye dari masalah relationship a.k.a cinte monyet pade zaman remaja saye kini,pastinye 3 tahun akan datang jike belog ini ade,saye pasti membace nye kembali dan tergelak2 sambil berguling2 kerane terlalu geli membace ayat skema ini dan terlalu poyo nak bersedih2 dgn masalah relationship d awal remaje yg mengarut..fuhhhhhh...


     SY PENGANGGUR YANG TANAM ANGGUR,DUDUK RUMAH 24 JAM INI HASILNYE:

                        INI POPIA HANDMADE ABI BUAT TIME MAKAN MALAM BUKAN MAKAN PETANG...:P


       INTI INI SGT "SPECIAL"..SEBAB?SY TERLALU NAK KAN PERUBAHAN MAKA ITU HARUSLAH D LETAKKAN 
 ISI AYAM,HOTDOG,LETAK TELUR PUN BOLEHHH,LAGIII SEDAPPP (YUMMMY2)BENDE LEMAK MMG BEST,HAHA




                                      
     INTI POPIA ORIGINAL SEPERTI YG D JUAL D WARUNG2 MAK TIMAH,MAK LIMAH,DAN LAIN2,HAHAHA :p


INI BUAT SENDIRI YER,,MMG NAMPAK X SEDAP TAPI SEDAP OKAY!!!(SEPERTI MASUK TROLLEY TOLAK SENDIRI) INI ADALAH PENCICAH KEPADA POPIA ORIGINAL DAN POPIA SPECIAL,OVERRRR BETUL :p




HAHAHA...BIASE LA POPIA ORG PRO MMG BEGINI,ADE PANJANG,ADE PENDEK,ITU ADALAH SENI JANJI HABISKAN!!!(PDHAL SEMUA ORG LAPAR SBBTUH HABIS):p #AYAT2 SEDAPKAN HATI SENDIRI...:)HAHA

 
INI RUPE POPIA TIME D GORENG,HARUSLAH D LETAK KAN D DLM BELOG,3 TAHUN NANTI BOLE MENGIMBAU NOSTALGIA BILE BACE KEMBALI YEK!,SEBAB PIC2 POPIA INI BAKAL DI DELETE,HENPON MURAH MANE BOLE LETAK GAMBO BANYAK2,HAHAHA,MANE2 GAMBO YG ADE DLM BELOG KASI DELETE SEMUA,KALAU RINDU NENGOK DEKAT BELOG JE GAMBO2 NYE,SGT JIMATT BUKAN,TAK PERLU BELI PENDRIVE MAHUPUN HARDISC

PELAJAR LEPASAN SPM YG MENGGANGUR SGT RAJIN ;p,haha..SAMPAI POPIA TIME RAYE PUN BUAT,POPIA KECIK2 MCMNIE KAN SELALU ORG BUAT JADI KUIH RAYE,SELALUNYE LA..NAME DIE SY BG "BABY POPIA"

SETELAH DI GORENG SERTE D SIRE DGN GULE,HEHE..SUKE HATI LA NAK SIRE DGN APE2 PUN,SIRE DGN GARAM PUN BOLEH,MAKE SURE IA NYE RATE PUN SEPERTI GAMBAR D ATAS,HAHAHHA :p..ARITUH AKU BUAT 1 BEKAS ENGKO,JENUH LA JUGAK,TAPI BESTLA DAPAT ISI MASE LAPANG AND BAGI ORG GEMUK !!!HAHAHA,ITU YG PENTING KAN..BIAR ORG KAT RUMAH NIE SIHAT2 MCM AKU,NIAT JAHATKAN..!OKAY GURAU :)

HAHAHA..INI LAH PERMULAANYE...TAPI KENAPE LETAK PALING LAST,SY MMG PELIKS SEPERTI   PELIKS.BLOGSPOT..HAHAHAHA (TAK MASAL)..

MANE TAHU NANTI DAH JAUH DGN MAK NANTI AND TERLUPE NAK BUAT POPIA,HARUSLAH AKU TULIS DI SINI SEBAGAI PERINGATAN AKU!!!!

INTI POPIA:
SENGKUANG (SUKE HATI)(HIRIS2 KECIT2 DAN TOMEI2)
CARROT(SESEDAP HATI)(HIRIS KECIT2 DAN TOMEI2)
TAUGEH(TAKPAYAH BANYAK ABI SEBAB KAU X SUKE MAKAN SGT KAN!)
UDANG KERING(TUMBUK !!!)
BAWANG MERAH(SEBIJI SHJ,PERLU KEDEKUT!)(TUMBUK !!)
BAWANG PUTIH(2 KE3 KE 4,HAHA,SUKE HATI LA)(TUMBUKK!!)
TAUHU(AKU XSUKE AKU XLETAK!)
TIMUN(AKU XSUKE AKU XLETAK!)
AYAM/HOTDOG(AKU SUKE AKU LETAK,PASTIKAN TUMIS DGN BAWANG!!!,KALAU DAH ADE AYAM/HOTDOG TAKPAYAH GEDIK2 LETAK UDANG KERING,MEMBAZIR!)

METHOD: (SEPERTI EXPERIMENT SCIENCE)
1)BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH AND UDANG KERING /AYAM/HOTDOG TUMIS DULU...
2)LEPAS BAHAN2 DEKAT ATAS DA MASAK BARU LE MASUK SENGKUANG,CARROT,TAUGEH,TAUHU,TIMUN,APE2 JEK LA,,


KULIT POPIA:
CARE PEMALAS PERGI KEDAI BELI SAHAJE..HAHAHAHA :p,BILE LAGI KITE NAK LAKU KAN OWNER YG JUAL KULIT POPIA KALAU KITE SIBUK NAK BUAT(AYAT MENYAMPAH GILER,3 TAHUN NANTI PASTI GELI JEK BACE,HAHAHAHA)

LAST:
AMBIK KULIT POPIA LETAK INTI,GULUNG2 LEKATKAN GUNE PUTIH TELUR !!(INGAT ABI,NANTI DAH BELAJAR JAUH SENANG NAK BUAT KALAU LUPE TGK BELOG JEK SIAP ADE GAMBO,FUNCTION BELOG MMG BESHHH)